Skaniausios Vilniaus istorijos

Pažinkite Vilniaus miestą kiek kitaip: išragaukite vilnietiškus patiekalus ir sužinokite jų atsiradimo istorijas. Juk maisto kultūra neatsiejama nuo iš lūpų į lūpas perduodamų legendų, įdomių detalių ar įvykių.

Vilnius, būdamas LDK sostine, nuo seno turėjo galimybę būti tuo Lietuvos miestu, kurio gyventojai pirmieji susipažindavo su pasaulio virtuvių skoniais ir madomis. Greta tradicinių lietuviškų patiekalų į vilnietiškas receptų knygas nuguldavo ir patiekalai iš valdovų dvarų, savo vietą rado ir didikų mėgti valgiai. Į Vilnių vedė pirklių keliai, didikų virtuvėse sukosi virėjai iš užsienio, tad vilnietiška virtuvė tapo daugiakultūre, o istoriškai susiklosčiusi metropolio gastronominė istorija – neatsiejama nuo dabartinio tapatumo.

YouTube video

Įsivaizduokite, kad galite pakeliauti po įvairiausių laikotarpių Vilniaus virtuves. Juk smalsu, kokie kvapai jus pasitiktų ir ar nustebintų anų laikų skoniai. Šiandien galite tai sužinoti – Jūsų palydovu taps „Skaniausios Vilniaus istorijos“. Skaitydami jas sužinosite, kokiais vilnietiškais valgiais iki šių dienų mėgaujasi visas pasaulis.

Atrasite, kokie patiekalai labiausiai pasikeitė per kelis šimtmečius. O galbūt net surengsite didikų vertą puotą, išmėginę atkurtus autentiškus receptus, pritaikytus šių dienų virtuvei ir gyvenimo būdui. Jei labiau pasitikite profesionalais, galėsite paragauti išskirtinių vilnietiškos virtuvės patiekalų, kuriuos specialiai Vilniaus 700 m. jubiliejus proga pagamins Vilniaus kavinės ir restoranai.

Naujienos

Patiekalas iš XVII a. Radvilų virėjo užrašinės: išmėginkite jėzuitų bigoso receptą
LDK valdovų bei didikų pamėgtos lydekos su šafranu receptas: kodėl istorinėje virtuvėje geltonas maistas reiškė prabangą?
Grafų pavardę pelniusio patiekalo receptas: pasigaminkite XIX a. išpopuliarėjusius Tiškevičiaus koldūnus
Didikų rūmuose valgytas ir legendomis apipintas patiekalas: kaip šiandien pasigaminti Radvilų kaplūną? 
Lietuvos žydų XIX a. pamėgtas silkės užkandis: kaip namuose pasigaminti legendinį „foršmaką“?
Pasigaminkite XIX a. vilniečių pamėgtus Nelsono zrazus: kaip pasikeitė receptas ir kodėl patiekalui duotas britų admirolo vardas?
Alaus ir duonos sriuba, vilniečių valgyta ir prieš 400 metų: išbandykite senovinį receptą
Vilnius pristato skaniausias miesto istorijas: su gastronomijos ekspertais šios dienos virtuvei pritaikė istorinius sostinės receptus
Gastronomijos restauratoriai – kelionė per 700 Vilniaus istorinės virtuvės metų
Autentiškus vilnietiškus receptus surinkusi Ewa Wołkanowska-Kołodziej: „Vilnius man – lyg skonių mozaika“
Vytaras Radzevičius: „Vilnius yra labai skanus miestas“

Skani Vilniaus istorija

Meskite iššūkį praeities Vilniaus virėjams! Ar sugebėsite pasigaminti zrazus ar Tiškevičių koldūnus? O iškepti šventinį tortą ar paruošti ledus su žibuoklėmis? Iš 40 autentiškų vilnietiškos virtuvės receptų išsirinkite jums labiausiai patinkantį ir, sekdami jo instrukcijomis, pasigaminkite jį savo virtuvėje. Tai padaryti jums padės aiškūs patiekalų aprašymai ar net, kai kuriais atvejais, detalios vaizdo pamokos. Pasiraitokite rankoves ir pirmyn!

Karštieji patiekalai

Kaplūnas pagal Radvilas
Nelsono zrazai
Jėzuitų bigosas
Lydeka gelsvajame padaže su šafranu
Tiškevičių koldūnai
Savo kiautuose įdaryti vėžiai
Jeruzalės kugelis
Troškinti kopūstai su grybais (kulebiakas)
Pusžąsiai
Lazankos su sūriu
Fania Lewando grikinė babka
Šaltanosiai
Kepta seliava
Kimšta lydeka
Lietuviška vereščaka
Lietuviški zrazai
Skanėsis
Vilnietiški suktinukai

Užkandžiai ir sriubos

Litvakų „foršmakas“
Duonos sriuba
Batviniai su žuvimi
Lietuviškas brandintas sūris
Lietuviškas salcesonas
Litvakų kiškė
Beigeliai
Lietuviški barščiai
Šaltibarščiai (Kluodnykas)
Wolkanowskos paštetas
Žydiška pynutė
Baltieji šaltibarščiai
Kibinai

Desertai ir gėrimai

Mazagranas
Mielinė boba
Tortas „Stefanija“
Virtas lietuviškas midus
Meduoliai
Ledai su kava
Ką gėrė ir kuo svečius vaišino vilniečiai
Lietuviška gira

Leiskitės į kelionę po Vilniaus šimtmečių virtuves!

By using this site, you consent to the use of cookies for analytical purposes, advertising and personalized content. For more information, read here.