Jeruzalės kugelis

Kugelis, bet kitoks – Jeruzalės kugelis

Jeruzalės kugelis ruošiamas ne iš bulvių, kaip mums kad įprasta, o iš kiaušinių makaronų. Jo receptas buvo sukurtas Lietuvos žydų virtuvėje, o XIX a. pr. jis su Vilniaus Gaono mokiniais nukeliavo į Izraelio žemę. Ten jis pakito ir jo skonis įgavo tipiškų Viduriniųjų Rytų bruožų – saldumo ir aštrumo. Šiandien Jeruzalės kugelis yra gerai žinomas visame pasaulyje, bet, nors šiek tiek ir apmaudu, jo kelias iš Vilniaus ne visada prisimenamas. Autentišką šio patiekalo receptą galima rasti ir 1938 m. išleistoje Fanios Lewandos   knygoje „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga”.

Šia informacija pasidalino Aleksandras Bely.

Jeruzalės kugelis

Jums reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 300–320 g (2 puodelių) kvietinių miltų
  • 1 v. š. grietinės
  • 0,5 puodelio lydyto sviesto
  • 3 v. š. cukraus
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 150 g (trijų ketvirtadalių puodelio) razinų
  • žiupsnelio cinamono
  • 0,5 a. š. migdolų ekstrakto

Gaminimo procesas

  1. Pagaminkite makaronus: sumaišykite 2 kiaušinius, miltus ir grietinę. Galite naudoti ir jau iš anksto pagamintus kiaušinių makaronus. Makaronus išvirkite (šviežiai pagamintus makaronus reikia virti daug trumpiau nei džiovintus – priklausomai nuo jų storio, tik 2–4 minutes) ir nusausinkite.
  2. Į kepimo indą sudėkite išvirtus nusausintus makaronus, supilkite lydytą sviestą, razinas, cukrų, įmuškite 2 kiaušinius, įlašinkite migdolų ekstrakto, citrinos sulčių ir pagardinkite cinamonu. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kugelio formą, kuri turėtų būti maždaug  20 cm ilgio ir 20 cm pločio.

Į didesnę kepimo formą įpilkite vandens ir į ją patalpinkite formą su kugelio ingredientais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite, kol kugelis paruduos (apie 20 min.).

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.