Tortas „Stefanija“

Tortas „Stefanija“

Pirmajame Signatarų namų aukšte 1918 m. buvo įsikūrusi cukrainė „Baltasis Štralis“, kuri garsėjo savo gamybos tortais ir pyragaičiais. Ši cukrainė buvo populiari inteligentijos susibūrimų vieta: laiką čia leisdavo ir universiteto profesoriai, ir poetai, čia buvo galima užsisakyti vietinės ar užsienio spaudos. Tad nebūtų nuostabu, jei ir kalbos apie Lietuvos nepriklausomybę rutuliojosi prie šio torto gabalėlio.

Yra išlikę žinių, kad Jono Vileišio, Vasario 16-osios akto signataro, dukros mėgstamiausias kepinys Vilniuje buvo būtent šis tortas. Tad nors šiam tortui daugiau nei šimtas metų, savo skoniu jis galėtų drąsiai rungtis su šiuolaikiniais desertais.

Šia informacija pasidalino Rimvydas Laužikas.

Tortas „Stefanija

Jums reikės:

Biskvito paruošimui:

  • 6 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • 120 g cukraus
  • 35 g sviesto
  • žiupsnelis druskos

Kremo paruošimui:

  • 5 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 250 g sviesto
  • 200 g šokolado
  • 20 g kakavos miltelių

Gaminimo procesas

  1. Biskvito paruošimas

Plakite kiaušinių trynius su cukrumi, kol masė taps beveik balta ir puri. Suplakite kiaušinių baltymus iki tirštu putų, tada po truputį įmaišykite baltymus į trynių ir cukraus masę. Įdėkite žiupsnelį druskos, įberkite miltus ir įpilkite ištirpintą sviestą. Padalinkite masę į 6 dalis, kiekvieną iš dalių pilkite į apvalią 22 cm kepimo formą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 12-14 min.

  1. Kremo paruošimas

Suplakite kiaušinius, įberkite cukrų ir maišydami kaitinkite kremą vandens vonelėje (Bain Marie technika) iki kol masė užvirs. Išimkite kremo indą iš vandens vonelės ir leiskite jam atvėsti. Karšto vandens inde ištirpinkite šokoladą ir įdėkite kambario temperatūros sviesto. Išmaišykite kiaušinių ir šokolado mases bei suberkite kakavos miltelius.

  1. Torto formavimas

Pertepkite biskvitus kremu, viršutinį sluoksnį taip pat patepkite kremu ir pabarstykite kakavos milteliais.

Kad sluoksniai persismelktų ir biskvitas sudrėktų, leiskite tortui 1 parą pastovėti.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.