Šaltibarščiai (Kluodnykas)

Gaivieji šaltibarščiai

Šaltibarščiai – garsioji rožinė sriuba, kurios paragauti ryžtasi ne kiekvienas užsienietis, bet be kurios lietuviai neįsivaizduoja vasaros, – kadaise buvo visiškai kitokios išvaizdos ir skonio nei dabar. Gaminti nuo seniausių laikų, bėgant laikui jie smarkiai keitėsi. Pavyzdžiui, 1830 m. bajoras, išleidęs bajorijos gyvensenos istorinę studiją, Lukašas Golembiovskis savo knygoje „Domy ir dwory“ mini grietine užbalintą batvinių sriubą, pagardintą vėžių kakleliais, veršienos, kaplūno ar kalakutienos gabaliukais, pjaustytais žaliais agurkais ir kietai virtu kiaušiniu. O štai kituose senuosiuose receptuose visus ingredientus siūlyta patiekti atskirai, kad kiekvienas prie stalo sėdintis galėtų įsidėti, ko nori.

Bene pirmąkart šaltsriubė pavadinta šaltibarščiais Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Gaspadinės knygoje“. Ji siūlė šaltus lietuviškus barščius gaminti iš giros, grietinės, batvinių, vėžių kaklelių ar veršienos. Tad tokie šaltibarščiai, kokius valgote šiandien, – ilgos patiekalo evoliucijos rezultatas.

Parengta pagal knygą „Senieji lietuviški receptai: Lietuvos gaspadinių receptai“. Anželika Laužikienė, Rimvydas Laužikas, 2020. Vilniaus universiteto leidykla

Šaltibarščiai (Kluodnykas)

Jums reikės:

  • 100 g šviežių rūgštynių
  • 1 vidutinio dydžio virto raudonojo burokėlio
  • 2 vidutinio dydžio agurkų
  • 50 g šviežių krapų
  • 100 g šviežių svogūnų laiškų
  • 2 l rauginto pieno arba kefyro
  • 200 g riebios grietinės
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • druskos pagal skonį
  • 1 kietai virto kiaušinio

Gaminimo procesas

  1. Rūgštynes susmulkinkite ir perpilkite karštu vandeniu. Taip pat supjaustykite burokėlį, agurkus, krapus ir svogūnų laiškus.
  2. Šias daržoves sumaišykite su raugintu pienu arba kefyru. Tuomet į šį mišinį įmaišykite grietinę, citrinos sultis bei druską ir įdėkite ketvirčiais supjaustytą virtą kiaušinį.

Šaltibarščiai tradiciškai patiekiami su šiltomis bulvėmis.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.