Nelsono zrazai

Nelsono zrazai buvo pavadinti admirolo Horacijaus Nelsono garbei, ir šis patiekalo pavadinimas greitai paplito po restoranus, mat besiformuojančioje buržuazinėje restoranų kultūroje patapo  madinga patiekalus vadinti karvedžių vardais. Vieną pirmųjų Nelsono zrazų receptų 1858 m. paskelbė vilnietė Wincenta Zawadzka.

Šia informacija pasidalino Antanas Astrauskas.

Sužinoti daugiau apie Nelsono zrazus

Nelsono zrazų  receptas

Jums reikės:

  • 1,5 kg jautienos nugarinės
  • 3 v. š. sviesto
  • 2–3 svogūnų
  • 400 g duonos
  • druskos
  • 8–9 džiovintų grybų

Gaminimo procesas

  1. Jautienos nugarinės gabalus išmuškite ir, truputį pasūdę, porai valandų palikite pastovėti.
  2. Storu sviesto sluoksniu patepkite kaistuvo (puodo su ilga rankena) dugną, sudėkite smulkintus svogūnus, ant viršaus berkite supjaustytos duonos) sluoksnį, dėkite jautienos muštinukų ir vėl sviesto, svogūnų, duonos ir džiovintų grybų. Tokia pačia tvarka sluoksniuokite, kol puodas bus pilnas. Sluoksniavimą užbaikite storu sviesto sluoksniu su trupučiu duonos gabalėlių ir svogūnų.
  3. Kaistuvą uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies vis atsargiai krestelint puodą, kad neprisviltų. Kad geriau išsitroškintų apačioje esantys muštinukai, po kurio laiko juos galima ištraukti į viršų. Patiekalas bus pasigaminęs, kai mėsa suminkštės.

Garnyrui patiekite keptų bulvių.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti tiek autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų, tiek šiuolaikinių interpretacijų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.