Kimšta lydeka

Poniška kimšta lydeka

Nors LDK širdis, sostinė Vilnius, įsikūrusi toli nuo jūrų, gėlavandenės žuvys buvo dažnas patiekalas tiek ant didikų, tiek ant vargingiau gyvenančiųjų stalo, ypač pasninko metu. Tačiau, nors mažiau turtingųjų namuose žuvys buvo smulkesnės, o receptai paprastesni, dvaruose jau viduramžiais buvo patiekiamos prabangiai atrodančios kimštos žuvys: lydekos, lašišos, sterkai, o XVI a. – ir karpiai. Taip, prie stalo nereikėjo rakinėti žuvų kaulų, o virėjai, juos išrankiodami, galėjo parodyti visą savo meistriškumą. „Sterkas pagal Radvilas“ buvo toks garsus, kad receptas nukeliavo net iki Austrijos imperijos ir buvo paskelbtas 1898 m. vokiškame leidinyje. Seniausi lydekos receptai išliko nuo XV a. – jie buvo surašyti vokiečių ordino gastronomijos knygoje. Vieną pirmųjų lietuviškų kimštos lydekos receptų pateikė rašytoja Lazdynų Pelėda, kuri pasiūlė lydeką iškimšti lydekos mėsos, citrinų, petražolių ir pyrago mišiniu ir apdėjus šakaliais kepti pečiuje laistant sviestu.

Parengta pagal Anželikos Laužikienės ir Rimvydo Laužiko knygą „Senieji lietuviški receptai: Lietuvos gaspadinių receptai“, 2020. Vilniaus universiteto leidykla

Kimšta lydeka

Jums reikės:

  • 1 vidutinio dydžio (1–1,5 kg svorio) lydekos
  • 300 g sviesto
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • ryšelio petražolių
  • 1 citrinos žievelės
  • muskato
  • juodųjų pipirų
  • 500 g baltos kvietinės duonos
  • 1 kiaušinio
  • druskos pagal skonį
  • 100 g grietinės

Gaminimo procesas

  1. Lydekos žvynus nuskuskite, žuvį išvalykite ir paruoškite kimšimui: nepažeidžiant odos ir paliekant galvą bei uodegą išimkite mėsą su kaulais.
  2. Išimtą mėsą atskirkite nuo kaulų, susmulkinkite ir pasūdykite. Į tą patį dubenį sudėkite smulkiai pjaustytą ir svieste pakepintą svogūną, pagardinkite smulkintomis petražolėmis, trakuota citrinos žievele, muskatais ir pipirais. Tuomet įdėkite vandenyje išmirkytą ir gerai nuspaustą baltą kvietinę duoną, kiaušinį ir apie 50 g sviesto. Viską gerai išmaišykite.
  3. Šia mase prikimškite lydeką ir ją užsiūkite.
  4. Kepimo dubenį ištepkite sviestu, paguldykite lydeką ją apdėliodami sviesto gabalėliais ir pašaukite į orkaitę. Žuvį kepkite maždaug 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 45–50 min. jos viršų vis palaistant sviestu.
  5. Lydekai bebaigiant kepti, į kepimo dubenį sukrėskite grietinę, kad pasigamintų šiltas padažas.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.