Skanėsis

Kunigaikščių gardėsis – „skanėsis“

Kas sieja Lietuvą, Kretą ir Kareliją? Ogi „skanėsis“, kurio gastronominė kelionė galėjo prasidėti dar proistoriniais laikais, kai kartu su žemdirbyste šis pusiau atviras paplotis su įdaru keliavo po finougrų gentis, o paskui savo kelią tęsė net iki Karelijos, kurioje jis žinomas „сканец“ pavadinimu, reiškiančiu „varškinis paplotis“. Kiti jo įdarai buvo iš sūrio ar iš smulkių rūgpienyje mirkytų miežinių kruopų, sumaišytų su lydytu sviestu. Pieno produktai – kadaise buvę gastronomijos prabangos atributu – buvo skirti ne kiekvienai šeimai, todėl „skanėsį“ galima pavadinti senoviniu kunigaikštišku skanėstu.

Lietuvių kraštuose šis patiekalas seniai išnykęs, nebelikę net užuominos į jo pavadinimą, o žodis „skanėstas“ tapo bendrine sąvoka. Tačiau kadaise, dar iki viduramžių, šiuos papločius kiekviena šeimininkė ruošdavo vis kitaip – vienos formuodavo romb formos, kitos – apvalius papločius.

Šia informacija pasidalino Rimvydas Laužikas.

Skanėsis

Jums reikės:

  • miežinių kruopų
  • rūgpienio
  • lydyto sviesto
  • druskos
  • ruginių miltų
  • kvietinių miltų
  • grietinės
  • kiaušinių
  • grietinėlės arba pieno

Gaminimo procesas

  1. Pirmiausia, iš anksto, pasiruoškite įdarą, kurį reikės brinkinti apie 12 valandų. Įdarą ruoškite iš miežinių kruopų, kurias sumaišykite su rūgpieniu ir lydytu sviestu. Įdarą stipriai pasūdykite.
  2. Po maždaug pusės paros ruginius ir kvietinius miltus (tešla gali būti gaminama ir tik iš ruginių miltų) sumaišykite su grietine arba rūgpieniu. Įpilkite šiek tiek vandens. Tešla turėtų būti tokios konsistencijos, kad neliptų prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padalinkite į nedidelius, vienodo dydžio, rutuliukus, kurių kiekvieną plonai iškočiokite. Paplotėlio skersmuo turėtų būti apie 20–30 cm, o storis – apie 1–1,5 mm.
  4. Į paplotėlio vidurį įdėkite įdaro, o paplotėlio šonus iš kraštų lengvai užlenkite vidurį palikdami atvirą. Paplotėlį galima formuoti keliais būdais:  gali būti užverčiami keturi kraštai, suformuojant rombo formos kepinį, arba 6–8 kraštai, formuojant apvalios formos kepinį. Paplotėlio viršų aptepkite pasūdytu grietinės ir kiaušinio mišiniu.
  5. Skanėsius kepkite nekarštoje orkaitėje. Juos galite valgyti ir kaštus. Tokiu atveju maždaug 2 minutėms kiekvieną jų panardinkite į įkaitintą grietinėlę ar įkaitintą pieno ir lydyto sviesto mišinį.

Ištraukti iš grietinėlės ar pieno, skanėsiai tiekiami į stalą ir valgomi užgeriant ta pačia karšta grietinėle ar pienu.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.