Baltieji šaltibarščiai

Ilgą laiką barščiai ir šaltibarščiai Lietuvoje buvo ne mums įprastos rožinės spalvos, nes jiems gaminti buvo naudojamos ne burokėlių šaknys, o įvairiausi lapai. Vieni iš jų – rūgštynės, virtuvėse paplitusios apie XVI a.

Baltieji barščiai buvo ir tikro pavasario pranašas – kai tik gegužės mėnesį atsirasdavo pirmosios rūgštynės, šeimininkės iškart pradėdavo gaminti baltuosius barščius. Sakoma, kad norint aromatingų rūgštynių, galima jas virti vandenyje, kur pirma buvo verdama rūkyta mėsa. Šiame nuovire galima virti ir bulves, patiekiamas prie šios šaltsriubės.

Parengta pagal Ewos Wołkanowskos-Kołodziej knygą ,,Vilnius. Šeimos skonių istorija“, 2017. Leidykla „Terra Publica“

Baltieji šaltibarščiai

Jums reikės:

  • 4 saujų rūgštynių
  • 1,5 l rūgpienio arba kefyro
  • 0,5 stiklinės grietinės
  • 3 kiaušinių
  • 2 agurkų
  • ryšelio krapų
  • druskos pagal skonį
  • pipirų

Gaminimo procesas

  1. Rūgštynes nuplaukite ir supjaustykite, jas sumeskite į nedidelį kiekį verdančio vandens ir virkite 5–7 minutes. Išvirusias rūgštynes gerai atvėsinkite. Kiaušinius kietai išvirkite, supjaustykite agurkus ir susmulkinkite krapus.
  2. Į šaltą rūgštynių nuovirą supilkite rūgpienį, sudėkite grietinę, krapus, agurkus ir ketvirčiais ar pusiau perpjautus kiaušinius. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite.

Prieš patiekiant bent valandą palaikykite šaldytuve.

Pastaba: tam, kad šaltibarščiai būtų aromatingesni, rūgštynes galima virti vandenyje, kuriame anksčiau virė rūkyta mėsa. Taip pat rūkytos mėsos nuovire galima išvirti bulvių ir jas patiekti šalia šaltibarščių.

Receptas pasiskolintas iš knygos: Ewa Wołkanowska-Kołodziej ,,Vilnius. Šeimos skonių istorija“, 2017 m.

By using this site, you consent to the use of cookies for analytical purposes, advertising and personalized content. For more information, read here.