Litvakų „foršmakas“

Sotusis užkandis – „foršmakas“

Šis patiekalas ilgą laiką neturėjo pavadinimo – žydai jį vadino tiesiog kapota silke. Tačiau 1870 m. jis jau minimas kaip „foršmakas“. Šis silkių kapotinis buvo pamėgtas ir ilgą laiką ruošiamas daugelio vilniečių virtuvėse.

Šia informacija pasidalino Aleksandras Bely.

Sužinoti daugiau apie litvakų Foršmaką

Litvakų „foršmakas“

Jums reikės:

  • 4 sūdytos silkės griežinėlių
  • 4 didelių virtų bulvių
  • 2 v. š. sviesto
  • 1 didelio svogūno
  • 4 v. š. grietinės
  • 4 v. š. džiūvėsėlių
  • 2 kiaušinių
  • 2 a. š. kapotų krapų
  • pipirų

Gaminimo procesas

  1. Silkę apie valandą pamirkykite vandenyje ir po to smulkiai supjaustykite.
  2. Nulupkite virtas bulves ir jas sutrinkite. Keptuvėje su sviestu pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite sutrintas bulves ir pakepintą svogūną, sudėkite silkę, grietinę, suberkite džiūvėsėlius, kapotus krapus ir įmuškite kiaušinius. Viską pagardinkite pipirais.
  4. Gautą masę sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą arba ramekinus. Ant viršaus užtarkuokite sviesto drožlių. Kepkite 35–45 minutes 180 laipsnių karščio orkaitėje, kol „foršmako“ paviršius taps auksinės spalvos.

Patiekalą  į stalą galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Prie jo puikiai dera raugintas agurkas.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.