„Lazankos“ su sūriu

Lazanijos giminaičiai –„Lazankos“

„Lazankos“, arba kitaip vadinami skryliai, į Lietuvą greičiausiai atkeliavo kartu su itališka dvaro virtuve. Itališkos kultūros ikona Lietuvoje yra Bona Sforza, tačiau ryšių su šia šalimi turėjome ir daugiau.  Senosios Lietuvos „lazankos“ tai – savotiška lazanijos interpretacija, nes ir senovinė lazanija atrodė kitaip – „lazankės“, kaip ir įprasta, buvo gaminamos iš kvietinių miltų. Tačiau įdaras buvo iš varškės sūrio, kiaušinių, grietinės, sviesto. Su šiuo įdaru sumaišytos „lazankės“ buvo kepamos  krosnyje.

Šia informacija pasidalino Rimvydas Laužikas.

„Lazankos“ su sūriu

Jums reikės:

  • 0,5 kg kvietinių miltų
  • 8 kiaušinių
  • 0,5 kg rauginto pieno varškės sūrio
  • 400 g riebios grietinės
  • 70 g sviesto
  • 50 g baltos kvietinės duonos džiūvėsių
  • druskos pagal skonį

Gaminimo procesas

  1. Pasiruoškite „lazankas“ (skrylius): iš miltų ir 3 kiaušinių užminkykite tešlą. Tešlą plonai iškočiokite, supjaustykite nedideliais rombais ir paruoštus skrylius išvirkite pasūdytame vandenyje. Išgriebtus skrylius sudėkite į dubenį.
  2. Pasiruoškite įdarą: susmulkintą sūrį kartu su grietine, 50 g sviesto ir 5 kiaušinių tryniais sumaišykite į vientisą masę. Į gautą įdarą sudėkite išvirtas „lazankas“ ir viską išmaišykite. Tuomet iki standumo išplakite likusius 5 kiaušinių baltymus ir juos taip pat įmaišykite į ruošiamą mišinį.
  3. Gautą masę sudėkite į sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą kepimo indą, pašaukite į maždaug 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 30 minučių.

Pastaba: neretai, ypač tradicinėje kaimo kultūroje, tik išvirtos „lazankos“, be jokio įdaro, yra valgomos su spirgais, grietine ar uogiene kaip savarankiškas patiekalas.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.