Ledai su kava

Vasara neįsivaizduojama be ledų. Į lietuvių virtuvę jie atkeliavo XVIII a. Sakoma, kad viena žinomiausių ledų mėgėjų Abiejų Tautų Respublikoje buvo kunigaikštienė Aleksandra Oginskienė, Mykolo Kazimiero Oginskio žmona. Ji ledais vaišino net Lenkijos karalių, Lietuvos didįjį kunigaikštį Stanislovą Augustą Poniatovskį. Ledai gaminti mediniame kubile su metaliniu konteineriu – kad šaltis ilgiau išliktų, jis buvo šaldomas ledu, sumaišytu su druska. Darbas reikalavo daug jėgų – grietinėlę, pieną, cukrų ir priedus reikėdavo ilgai sukti rankomis, kol ledai sustingdavo.

Ledai, kuriais smaguriavo to meto lietuviai, šiandien gali pasirodyti net kiek egzotiški – nuo tradicinių vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ar šaltalankių iki apelsinų žiedų, žibuoklių, rožių, pistacijų, šafrano, kavos ar gvazdikėlių. Buvo gaminami net ledų tortai.

Šia informacija pasidalino Rimvydas Laužikas.

Ledai su kava

Jums reikės:

  • 700 ml grietinėlės
  • 1 stiklinė stiprios kavos
  • 5 kiaušinių
  • 250 g cukraus

Gaminimo procesas

  1. Išvirti kavos, supilti ją į grietinėlę ir išmaišyti.
  2. Cukrų išplakti su kiaušiniais.
  3. Cukraus ir kiaušinių masę sumaišyti su grietinėlės ir kavos mase. Kaitinti, maišant ant ugnies, kol sutirštės.
  4. Gautąją masę pertrinti per koštuvą, kad neliktų gumuliukų, ir atšaldyti.
  5. Sukrėsti į ledų gaminimo mašiną ir toliau gaminti pagal instrukcijas. Arba ruošti ledus senuoju būdu – sukti ant ledo mentele vis atitraukiant masę nuo dubens sienelių ir neleidžiant atsirasti ledo kristalams.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.