Meduoliai

Kvapnieji brangieji meduoliai

Lietuviai nuo seno laikė bites, tad kepinius dažniausiai skanino medumi. Meduolius Lietuvoje kepėjai pradėjo kepti XVI a., kai didikus ir kunigaikščius pasiekė iš užjūrio atgabenti kvapnūs prieskoniai. Iki šių dienų yra išlikusios, Valdovų rūmuose eksponuojamos, meduolių formelių šukės. Tiesa, meduolius dažniausiai kepdavo vienuolynuose, dvaruose ar kepyklose, o ne namuose.

Nors šiandien meduoliai siejami su žiemos šventėmis, anksčiau juos kepdavo ištisus metus, ypač daug jų buvo prikepama bažnytinėms šventėms ir mugėms. Tai buvo brangus kepinys, tad meduolis laikytas tikrai geidžiama lauktuve ar net kalėdine dovana. Ir šiandien Kaziuko mugė neįsivaizduojama be tradicinio meduolio – „Kaziuko širdies“. Jis – tikriausiai garsiausias Vilniaus meduolis nuo senų laikų.

Jums reikės:

  • 500 ml medaus
  • 100 g įvairių prieskonių (pagal skonį, pvz., cinamono, kardamono, gvazdikėlių, imbiero ir pan.)
  • 50 g cukraus (nebūtina)
  • 500 g miltų (geriau ruginių)
  • 5 g sodos arba kepimo miltelių
  • 50 g sviesto (skardai patepti)

Gaminimo procesas

  1. Nedideliame inde pašildykite medų, jį sumaišykite su prieskoniais (prieskonius imkite tokius, kokius mėgstate, bet jų tradiciškai dedama daug). Medų šiek tiek ataušinkite.
  2. Kad meduoliai būtų puresni, į miltus įdėkite „užgesintos“ (užpiltos citrinų sultimis) sodos, vietoje kurios, jei pageidaujate, galite naudoti kepimo miltelius. Suberkite miltus į dubenį, supilkite medų su prieskoniais, cukrų (bet nebūtina) ir tešlą minkykite tol, kol nepils prie rankų. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų.
  3. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  4. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite stalą arba kitą lygų ir švarų paviršių ir ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai (kuo tešla bus ploniau iškočiota, tuo meduoliai bus traškesni).
  5. Panaudoję formeles, išspauskite norimos formos meduolius.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (kepimo popieriaus galima ir nenaudoti: tokiu atveju skardą patepkite sviestu). Meduolius kepkite iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai paruduos. Kepimo procesą stebėkite, nes meduoliai kepa labai greitai – jų svarbu neperkepti, todėl 10 minučių gali ir neprireikti.

Iškepusius meduolius atvėsinkite.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.