Mielinė boba

Šventinė boba

Boba – tai saldus mielinis pyragas, senovėje keptas ypatingoms progoms ar šventėms, dažniausiai – Velykoms. Bobos pavadinimas kilo dėl pyrago formos – ji primena moters sijoną. Šis pyragas buvo tikra stalo puošmena, vienodai laukiama ir vaikų, ir suaugusiųjų.

Šia informacija pasidalino Antanas Astrauskas.

Mielinė boba

Jums reikės:

Tešlos paruošimui:

  • 1,5 l kvietinių miltų (labai smulkaus malimo)
  • 50 g šviežių kepimo mielių
  • 0,5 l riebaus pieno (geriausia – nepasterizuoto)
  • druskos
  • 24 kiaušinių trynių
  • žiupsnelio malto kardamono
  • žiupsnelio malto muskato riešuto
  • 1 citrinos
  • 250 ml cukraus
  • 250 ml minkšto lydyto sviesto
  • 200 g razinų be sėklų
  • 100 g smulkintų cukatų (džiovintų ir sirupe virtų citrinų, apelsinų gabaliukų arba jų žievelių)
  • žiupsnelio šafrano (nebūtina)
  • 1 v. š. sviesto kepimo formai pateptiGlajaus paruošimui:
  • 1 l cukraus pudros
  • 2 citrinų
  • žiupsnelio šafrano (nebūtina)

Gaminimo procesas

  1. Razinas išbrinkinkite vandenyje ir nusausinkite.
  2. Pieną pašildykite iki 40 laipsnių temperatūros ir laikykite šiltai. Į mažą dubenėlį įpilkite 250 ml pieno ir jame ištirpinkite mieles, tuomet įmaišykite šaukštą miltų. Viską pridenkite rankšluostėliu ir luktelkite bent 10–15 min., kol skystis pradės putoti.
  3. Šias „atgijusias“ mieles dideliame dubenyje sumaišykite su miltais ir žiupsniu druskos. Šį mišinį, pridengę rankšluostėliu, pastatykite šiltoje vietoje ir palaukite, kol tešla pakils. Tuomet į tešlą įmaišykite kruopščiai su likusiu pienu išplaktus kiaušinių trynius, kardamoną, muskatą ir tarkuotas citrinų žieveles. Gautą masę gerai išsukite mediniu šaukštu. Viską išmaišę suberkite cukrų, įmaišykite minkšto lydyto sviesto ir vėl gerai išsukite. Galiausiai suberkite razinas ir cukatus, gautą masę vėl tolygiai išmaišykite (šį procesą pagreitintų virtuvinis kombainas). Pageidaujant geltonesnės spalvos kepinio, į tešlą galima įpilti su šaukštu pieno sumaišytą ištrintą žiupsnelį šafrano.
  4. Tešlą palikite šiltai ir laukite, kol ji pakils dvigubai. Ją paskutinį kartą išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepinį kepkite pusantros valandos 180 laipsnių karščio temperatūroje.
  5. Pasiruoškite glajų: cukraus pudrą iki vienalytės purios masės ištrinkite su išspaustomis citrinų sultimis (galima įmaišyti žiupsnelį šafrano). Glajų ant iškeptos ir atvėsusios bobos liekite ne visą iškart, o dalimis, luktelint, kol kiekviena užlieta dalis sustings.

Pastaba: glajaus kiekis priklauso nuo bobos paviršiaus ploto ir asmeninio skonio.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.