Šaltanosiai

Vaikystę primenantys šaltanosiai

Yra žinoma, kad Paryžiuje gyvenęs Adomas Mickevičius valgydamas šaltanosius mintimis nusikeldavo į vaikystę, praleistą Lietuvoje. Skirtingos šių virtinukų atmainos XVIII–XIX a. buvo paplitusios visoje Lietuvoje. Tai ir šaltanosiai su trinto varškės sūrio, ir su uogų, ir su kanapių, ar aguonų įdaru.

Kodėl gi jie vadinami šaltanosiais? Tai dėl jų formos ir spalvos. Tikrieji šaltanosiai turėtų būti pusmėnulio formos su „nosimi“ kiekviename gale. Virtinukai su mėlynių įdaru, viena iš populiariausių jų atmainų, yra valgomi šalti ir primena pašalusią nosį. Beje, šaltanosiai – vienas iš nedaugelio lietuviškų patiekalų, paplitusių visame regione, patekusių į lenkišką, rusišką, vokišką, litvakų virtuves.

Seniausi šaltanosių receptai žinomi iš XVIII amžiaus. Įdaras jiems buvo gaminamas iš trinto varškės sūrio, sumaišyto su grietine, kiaušinių tryniais, trupučiu sviesto ir pagardinto muskato riešutu. Ne vieną šaltanosių receptą rasime XIX amžiaus Lietuvos gastronomijos knygose. Vilnietė Vincentina Zavadzka, XIX a. gastronominio bestselerio „Lietuvos virėja“ autorė, rekomenduoja juos kartu su kitais patiekalais valgyti gegužės mėnesio penktadienių pietums. Bet kad ir kada valgytumėte – tikrai prisiminsite vaikystę!

Parengta pagal knygą „Senieji lietuviški receptai: Lietuvos gaspadinių receptai“. Anželika Laužikienė, Rimvydas Laužikas, 2020. Vilniaus universiteto leidykla

Šaltanosiai

Pateikiame šaltanosių su dviem klasikiniais įdarais – mėlynių ir varškės – receptus pagal Liudvikos Didžiulienės-Žmonos 1893 m. knygą „Lietuvos gaspadinė“. Abiem atvejais tešla bus tokia pati.

Jums reikės:

Tešlos paruošimui:

  • 4 kiaušinių
  • 6 v. š. pieno
  • 500 g kvietinių miltų
  • Didelio žiupsnio druskos

Varškės įdaro paruošimui:

  • 500 g sausos varškės
  • 2 kiaušinių
  • druskos pagal skonį
  • mėtų lapelių
  • 100 g sviesto arba 200 g grietinės

Mėlynių įdaro paruošimui:

  • 400 g mėlynių
  • 2 v. š. cukraus
  • 200 g grietinės

Gaminimo procesas

  1. Kiaušinius su pienu išplakite ir į paruoštą mišinį įmaišykite miltus. Išminkykite tešlą: minkykite tol, kol tešla nebelips prie rankų.
  2. Tešlą plonai iškočiokite ir išpjaukite maždaug 7 cm skersmens paplotėlius. Tai galite padaryti su stikline.
  3. Pasiruoškite įdarą.
    Gaminant varškės įdarą, į varškę įmuškite kiaušinus, pasūdykite, pagardinkite smulkintais mėtų lapeliais ir viską sumaišykite į vientisą masę.
    Gaminant mėlynių įdarą, mėlynes sumaišykite su cukrumi.
  4. Ant kiekvieno paruošto paplotėlio uždėkite įdaro, paplotėlį sulenkite per pusę ir jo kraštus sandariai užspauskite.
  5. Paruoštus šaltanosius dėkite į verdantį vandenį. Atsargiai pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno, palaukite, kol iškils į paviršių, ir pavirkite dar kelias min. Šaltanosiams išvirus, juos išgriebkite.

Į stalą šaltanosiai su varške tiekiami juos apipylus lydytu sviestu arba sviestu su jame pakepintais džiūvėsėliais. Jie taip pat gali būti valgomi su grietine. Šaltanosiai su mėlynėmis, įprastai, valgomi su grietine.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.