Duonos sriuba

Duonos  sriuba gaminta įvairiai: virta sultinyje, aluje arba piene. Žinoma, ir skonis gaudavosi vis kitoks. Ano meto sveikos gyvensenos supratimu, duonos sriuba laikyta sveikatą stiprinančiu valgiu. Tai buvo sotesnis patiekalas, tikęs ir pasninko metui.  Todėl duonos sriubos dažnai valgytos Vilniaus vienuolynuose.  Duonos sriuba su ruginės duonos minkštimu buvo įprastas patiekalas ir ant Vilniaus miestiečių stalų.

Šia informacija pasidalino Rimvydas Laužikas.

Sužinoti daugiau apie duonos sriubą

Sočiosios duonos sriubos receptas

Jums reikės:

  • 200 g ruginės duonos minkštimo (be plutos)
  • 0,7 l skysčio (alaus, vištienos arba kurio nors kito sultinio, arba nenugriebto riebaus pieno)
  • druskos
  • 100 g sviesto (tuo atveju, jei gaminsite su alumi)
  • 0,5 a. š. kmynų (tuo atveju, jei gaminsite su alumi)

Gaminimo procesas:

  1. Duonos sriuba su sultiniu: sultinyje išvirkite duonos minkštimą ir pasūdykite.
  2. Duonos sriuba su alumi: duonos minkštimą išvirkite aluje su kmynais ir sviestu, tuomet pasūdykite.
  3. Duonos sriuba su pienu: piene išvirkite duonos minkštimą ir pasūdykite.

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti tiek autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų, tiek šiuolaikinių interpretacijų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.