MMLAB erdvės renginių programa

Nuo rugpjūčio 27 d. iki rugsėjo 10 d.
Instaliacija + performansas „Vasilisa ne spit“

„Vasilisa ne spit“  – tai filmas ir instaliacija apie tapatybės paieškas. Svarstydama, kad kartais vengiame pažinti ir pripažinti savo turimus tapatybės veidus, sukūriau filmą, kurio pagrindinė veikėja Vasilisa eina būtent šiuo pažindinimosi su savimi keliu. Tapatybės veidus pavertusi pasakų personažais, nusprendžiau į šią temą pažvelgti žaismingai ir truputį ironiškai, vengiant jai būdingo dramatiškumo.

Kūrėja:
Elmyra Ragimova

Rugsėjo 9 d. ir 10 d.
Atmosferiniai dangaus stebėjimai

Pakelti akis į nakties dangų, įsiklausyti tylos ir išgirsti, kad joje kužda daugybė neatrastų istorijų – tokį planą šiltiems vakarams siūlo Meno ir mokslo laboratorija, kviečianti į atmosferinį dangaus stebėjimą „Signalai“.

Dangaus šviesuliai įkvepia mąstyti, kurti, tikėti dievų galybe ir žmogaus kosmine paskirtimi. Užvertę galvas į žvaigždynus įsiklausysime į jais sklindančius signalus: skirtingi personažai žada rugpjūčio vėsa dvelkiantį filosofinį, poetinį ir, žinoma, astronominį pasivaikščiojimą dangaus skliautais. Atmosferinio dangaus stebėjimo metu žiūrovus pasieks patys įvairiausi signalai – beliks juos priimti.

Režisierius:
Paulius Markevičius

Rugsėjo 11 d.
Spektaklis ,,Šokis objektui ir vaikui”

„Šokis objektui ir vaikui“ yra apie santykį su vaiko idėja, santykį su šokiu, santykį su kūrybinių procesu: prasmės ieškojimas, tikrumo ieškojimas, bandymas išbūti kūrybos ir gyvenimo buityje. Spektaklis kalba apie lūkesčius ir stereotipus primetamus sau ir kitiems.

Kūrybinė komanda kelia klausimus apie visuomenėje savaime suprantamus kanonus kaip vaikų turėjimas, jų laukimas, susilaukimas, negalėjimas ar nenoras turėti. Visus vienaip ar kitaip paliečia vaikų turėjimo klausimas, tačiau kad ir ką bepasirinktumėme, jaučiama lyg ir būtinybę dėl savo pasirinkimo pasiteisinti.

Idėjos autorė:
Greta Grinevičūtė

Rugsėjo 14 d.
Performansas „Gandras, Technikas, Sakalas, Žaibas“


Šis performansas  – atkūrimas apie žmogų ir vėją.

Tamsta, keliaujam į 1933, į Nidą!
Nusimato smarkus antvėjis*, kelsim “Gandrą”, ”Techniką”, “Sakalą”, “Žaibą”** !
Yra progininkų Didžiojo oro pirato kalavijo*** įteikimui, tad nusimato šventinis potėpis!
Mašinas kelsim rankiniu startu****, didinsim šeimą naujais sklandytojais.

* antvėjis – aukštyn kylanti oro srovė;
** sklandytuvų modeliai kilę į dangų 1933 – 1939 m. Nidos sklandymo mokykloje;
*** įteikiamas palaužusiam sklandytuvą.
**** nevartojant išmetimui gumos Lyno, bet leidžiant vienam vėjui iškelti sklandytuvą aukštyn.

Kūrėjas:
Paulius Markevičius

Rugsėjo 16 d.
Spektaklis ,,Stepai, Gazo!”

„Stepai, gazo!“ – tai dviejų aktorių storytellingo spektaklis, smagia ir ironiška forma atskleidžiantis neįtikėtinai įdomius, bet mažai kam žinomus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stepono Batoro gyvenimo įvykius. Jau pirmosiomis spektaklio minutėmis žiūrovams taps akivaizdu, kad S. Batoro gyvenimas yra kupinas įdomių, intriguojančių ir įtraukiančių nuotykių. Šis mūsų šalies valdovas, kilo iš Transilvanijos, kuri pasauliui yra puikiai žinoma dėl joje gyvenusio legendinio grafo Drakulos ir jo šiurpių istorijų.

Aktoriai Laurynas Jurgelis ir Aleksandras Špilevoj spektaklio metu papasakos iki šiol mažai girdėtą, realiais faktais paremtą, bet pačių aktorių išmone, fantazija ir smagiomis prielaidomis praskiestą istoriją.

Nuo rugsėjo 16 d. iki rugsėjo 26 d.
Instaliacija ,,Body in response”

Ši instaliacija, tai performanso ,,F3:freeze’’ fizinis rezultatas. Gipsinis kokonas, įgavęs tvirtą pavidalą ir tapęs atskiru kūnu, liudijančiu performanso istoriją, stovės MMLAB erdvėje 10 dienų. Taip pat bus transliuojami garso dienoraščiai.

Kūrėja:
Adelė Šuminskaitė

Rugsėjo 28 d.
Performasas ,,Pri(si)kėlimas”

Ukraina yra ketvirta pagal dydį grūdų eksportuotoja visame pasaulyje. Libanas, Libija, Jemenas, Egiptas, Turkija, didelė dalis Afrikos ir Artimųjų Rytų stipriai priklauso nuo Ukrainos grūdų eksporto. Rusijai užpuolus Ukrainą, milžiniški grūdų laukai buvo sąmoningai deginami, minuojami, milijonus kainuojanti įranga ir sandėliai sprogdinami, infrastruktūra naikinama, tad eksportas tapo beveik neįmanomas arba itin pavojingas.

Paskutiniais duomenimis, grūdų eksportas sumažėjo perpus. Tokia sutrikusi sistema veikia ne tik Ukrainą, bet ir visą pasaulį – ekspertai kalba apie globalinę maisto krizę, badą ir kitas tragiškas ilgalaikes karo pasekmes.

Performanso metu kūrėja  Adelė Šuminskaitė juodžemio krūvoje užrištomis akimis rinks išbarstytus kviečius. Juodžemis taps mirties, karo simboliu, užmarštimi ar nejautra, dėl kurios laikui bėgant mes pradedame ignoruoti, susitaikyti ir galų gale palaidojame net pačius baisiausius įvykius savo pasąmonės kampeliuose.

Kiekvienas kviečio grūdas tai gyvybės, prarastos karo metu, metafora. Paskendęs juodžemyje jis gali tapti arba statistiniu vienetu arba gyvybės trapumo ir svarbos ją išsaugoti priminimu.

Kūrėja kvies žiūrovą prisijungti prie veiksmo – su jautrumu ir dėmesingumu (veiksmas vyks užrištomis akimis , tik pasitelkiant lytėjimo juslę) atrasti palaidotą kviečio grūdą, nuplauti jį ir įamžinti ypatingame prisikėlusiųjų kviečių dokumente.

Kūrėja:
Adelė Šuminskaitė

Rugsėjo 29 d.
Spektaklis ,,Brilijant Advenčers”

Spektaklyje pasakojama apie prasčiausiame miesto rajone gyvenančią šeimą: Luką ir Robą, jų tėvą bei vietos po saule nerandantį Luko draugą Gregą. Lukas, savyje užsidaręs 19 metų mokslo genijus, sukuria laiko mašiną, kurios prireikia viską nusipirkti galinčiam Benui. Tai – pasakojimas apie nuostabios minties galią ir brolišką draugystę.

Režisierius:
Paulius Markevičius

Spalio 1 d.
Spektaklis-siaubo pasivaikščiojimas ,,Pasakų parkas”

Legendomis apipintas Vilniaus „Pasakų parkas“ kviečia neįprastam pasivaikščiojimui. Kol ausinėse skamba čia pat esančios, į pasimatymą parke atėjusios merginos istorija, šviesų žaidimai ir netikėtos vizualinės užuominos audrina drauge su ja keliaujantį žiūrovą: kur baigiasi šios vietos pasaka ir kur prasideda realybė? O gal šis pasivaikščiojimas – tik dar vienas mitas?

„Pasakų parkas“ mitologizuoja realius nusikaltimus ir į blankią pasakojimus papildančių instaliacijų šviesą ištraukia miesto legendų pabaisas – ne tas, kurios slepiasi po lovomis, o tas, dėl kurių atsigręžiate per petį kaskart, kai klaidžiojate parko šešėliuose. Beje, jie irgi turi savo istoriją.

Režisierius:
Gediminas Rimeika

Spalio 12 d.
Spektaklis ,,Dalykai”

Spektaklyje istoriniai įvykiai ir veikėjai patalpinami į kvantinę erdvę. Persipinančios laiko, dramos, šviesos ir garso analizės bei veikėjų istorijos nukelia stebėtojus į siurrealistinę tikrovę, kur įprasti dėsniai tampa utopiniais, o kvantinės teorijos – kasdienybe.

Spektaklis – tai tyrimas. Aktoriai – kvantai. Žiūrovas – stebėtojas, kuris vien savo buvimu gali pakeisti stebimojo kryptį, greitį, pasirinkimus, poelgius ar įpročius.

Režisierius:
Paulius Markevičius

By using this site, you consent to the use of cookies for analytical purposes, advertising and personalized content. For more information, read here.