Atraskite Vilniaus 700 metų skonius restorane „FORTAS“

  • Litvakų „Foršmakas“ – šis patiekalas ilgą laiką neturėjo pavadinimo. Tačiau 1870 m. jis jau apibūdinimas kaip „foršmakas“. Šis silkių kapotinis buvo pamėgtas ir ilgą laiką ruošiamas daugelio vilniečių virtuvėse. Kaina – 6,50 eur.
  • Lietuviški barščiai – jei nusikeltumėte į viduramžius, nustebtumėte ant stalo išvydę barščius. Anuomet sriuba buvo verdama ne iš šakninių burokėlių, kaip yra šiandien, o iš barščių lapų. Bėgant metams barščio lapus sriuboje papildė kiti lapiniai augalai, mėsos gabaliukai ir mangoldais. Kaina –4,95 eur.
  • Litvakų kiškė – tai ne kiškis, o kitokia žydiška vėdarų versija iš bulvių tešlos ir grybų įdaro. Prieš Antrąjį pasaulinį karą kiškė tapo vienu iš litvakų virtuvės simbolių. Pasak istorijos, kiškę neabejotinai galima vadinti autentišku vilnietišku patiekalu. Kaina – 9,50 eur.
  • Lazankos – lazankos į Lietuvą atkeliavo su Bonos Sforcos dvaro virtuve. Tai – savotiška lazanijos versija. Patiekalas gaminamas iš kvietinių miltų, patiekiamas su varškės ir kietuoju sūriu, kepintu moliūgu, kedrinėmis pinijomis bei špinatais. Kaina – 8,50 eur.
  • Jėzuitų bigosas – bigosu vadinta virta ar kepta ir pakartotinai troškinta mėsa, supjaustyta mažesniais gabaliukais. Koks vynas buvo naudojamas troškinant mėsa nėra žinoma. Patiekalas gaminamas iš jautienos, patiekiamas su kepintais svogūnais, špinatais ir traiškytomis mažosiomis bulvytėmis. Kaina – 14,90 eur.
  • Lietuviška vereščaka – vereščaką, kaip lietuviams būdingą patiekalą mini dauguma XIX amžiaus autorių. 1855 m. keliaudamas po Vilniaus apylinkes, publicistas ir poetas Vladislovas Sirokomlė pastebėjo, kad „lietuvis mėgsta riebiai: kiauliena ant jo stalo būtinas skanėstas“.Ankščiau galėjome rasti įvairių vereščakos receptų, tačiau laikui bėgant receptas nusistovėjo. Virta ir apkepta kiaulienos šoninė patiekiama su perlinėmis kruopomis, keptu moliūgų ir obuolių piurė. Kaina – 13,90 eur.
  • Stefanija – signatarų namuose 1918 m. buvo įsikūrusi cukrainė, kuri garsėjo savo gamybos tortais ir pyragaičiais. Ši cukrainė buvo populiari inteligentijos susibūrimų vieta: laiką čia leisdavo universiteto profesoriai ir poetai. Niekam nebūtų nuostabu, jei ir kalbos apie Lietuvos nepriklausomybę būtų vykusios megaujantis šiuo desertu. Siūlome ir jums pasimėgauti FORTAS šefų sukurta šio torto improvizacija. Kaina – 3,95  eur.
  • Krupnikas – šį patiekalą sukūrė 1593 m. vienuoliai benediktinai, gyvenę Radvilų dvare. Likeris ilgą laiką buvo populiarus tik Lietuvoje, tačiau XIX a. ėmė plisti Lenkijoje, o vėliau – ir kitose pasaulio šalyse. Vilniečiai jį gerdavo pašildytą 50 laipsnių. Kaina – 3,50 eur.

Laikotarpis –  nuo 2023 m. sausio 12 d. iki vasario 12 d.

Adresai ir kontaktai:

  • Algirdo g. 17, Vilnius; tel. 8 652 01138
  • Vilniaus g. 18, Vilnius; tel. 8 637 37000
  • Konstitucijos pr. 7A, Vilnius, PC „Europa“; tel. 8 650 96994
Daugiau informacijos

 

By using this site, you consent to the use of cookies for analytical purposes, advertising and personalized content. For more information, read here.