Savo kiautuose farširuoti vėžiai

Nepaprastai skanūs vėžiai

Virti vėžiai visuomet buvo prabangus patiekalas. Yra žinoma, kad XVIII a. pusdubenis vėžių Varšuvos smuklėse kainavo 3–4 auksinus, kai, pavyzdžiui, kelionė karieta nuo Kuršo iki Šiaulių atsieidavo tik 10 grašių. Vėžiais ypač garsėjo Žemaitijos kraštas – iš čia juos dažnai eksportuodavo į Rygą. Vėžiai buvo valgomi tiek vieni, tiek naudoti kitiems patiekalams pagardinti.

Šia informacija pasidalino Antanas Astrauskas.

Savo kiautuose farširuoti vėžiai 

Jums reikės:

  • 60 vėžių
  • druskos
  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės maltų kvietinės duonos džiūvėsėlių
  • 2 v. š. sviesto
  • žiupsnio juodųjų pipirų
  • žiupsnio malto cinamono
  • saujos smulkių razinų
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a. š. spiritinės rožių esencijos

Gaminimo procesas

  1. Vėžius išvirkite gerai pasūdytame vandenyje prieš tai juos gerai nuplovę (prieš verdant vėžius juos kelis kartus praskalaukite ir palikite šaltame švariame vandenyje pusvalandžiui, geriausia būtų šį procesą pakartoti keletą kartų). Priklausomai nuo vėžių dydžio, jie verdami nuo 15 iki 25 minučių. Išvirti vėžiai įgauna ryšią raudoną spalvą.
  2. Išvirę vėžius, išlupkite uodegėlių ir žnyplių mėsą. Vėžius laikydami po tekančiu vandeniu šepetėliu nušveiskite krūtinės kiautus.
  3. Vėžieną smulkiai sukapokite peiliu ir sudėkite į dubenį. Įmuškite du kiaušinius ir papildomai dar du nuo baltymo atskirtus trynius. Dubens turinį kruopščiai išmaišykite su džiūvėsėliais, 1 šaukštu sviesto, suberkite razinas, cinamoną ir cukrų, įpilkite rožių esencijos. Viską pagardinkite pipirais ir pasūdykite pagal skonį. Jei vėžienos faršas gausis skystokas, jį galima sutirštinti pridėjus daugiau džiūvėsėlių.
  1. Pagamintą įdarą sukimškite į vėžio kiautus ir juos apkepinkite 1 šaukšte sviesto.

Pastaba: recepto proporcijos yra sąlyginės ir priklauso nuo vėžių dydžio ir mėsingumo.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.