Botvinija su žuvimi

Šaltoji burokėlių lapų sriuba (botvinija) su lašiša

Liaudyje ši sriuba vadinama botvinija, nuo žodžio „batviniai“, kuriuo vadinti burokėlių lapai su lapkočiais. Juose gausu vitamino C, tad sriuba nuo seno laikyta sveika ir tradiciškai buvo valgoma vasaros viduryje, dažnai kaip užkandis ar pirmasis patiekalas. Sriubos gaminimui buvo naudojamos brangios žuvys, kartais ji gardinta net ir vėžiais. Kol nebuvo šaldytuvų, kad išliktų šalta, šią sriubą patiekdavo ant plokštelės su ledu, o šalia atnešdavo įrankius: šaukštą sriubai ir šakutę žuviai.

Šia informacija pasidalino Aleksandras Bely.

Šaltoji burokėlių lapų sriuba (botvinija) su lašiša

Jums reikės:

  • ryšelio burokėlių lapų kartu su burokėliais
  • 1 kubelio daržovių sultinio arba vandens
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 l kefyro
  • ryšelio krapų
  • ryšelio lakštinių česnakų
  • 1 saliero stiebo
  • ryšelio ridikėlių
  • 1 a. š. krienų
  • 2 česnako skiltelių
  • druskos pagal skonį
  • pipirų
  • 200 g lašišos filė

Gaminimo procesas

  1. Burokėlius gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kartu su smulkiai supjaustytais burokėlių lapeliais supjaustytus burokėlius suberkite į puodą.
  2. Burokėlius ir jų lapus užpilkite daržovių sultiniu arba vandeniu. Vandens arba sultinio turėtų būti tiek, kad apsemtų burokėlius ir jų lapus. Ruošiamą sriubą virkite apie 15 minučių, tuomet nukelkite nuo ugnies, supilkite išspaustos citrinos sultis ir puodą atidėkite į šalį, kad ruošiamas skystis atvėstų.
    3. Viskam atvėsus į puodą supilkite kefyrą, sudėkite susmulkintus krapus ir laiškinius česnakus, plonais griežinėliais supjaustytą salierą ir supjaustytus ridikėlius, šaukštelį krienų ir įspauskite česnakų sultis. Paruoštą sriubą pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Prieš valgant sriuba turėtų gerai atvėsti, todėl rekomenduojama ją per naktį palaikyti šaldytuve.

 

Kur paragauti?

Pasijuskite kaip viduramžių didikai ar praėjusio šimtmečio miestiečiai. Ant jūsų stalo atkeliaus įdarytos lydekos, vėžiai, žvėriena ar vegetariški patiekalai, nosį kutens prieskonių kvapai, vilios žavingi desertų vaizdai. Užsukite į Vilniaus restoranus ir kavines paragauti autentiškų vilnietiškos virtuvės patiekalų. Profesionalūs šefai padės atsiskleisti subtiliausiems senųjų receptų skoniams.