Apsivalgymo šventė

Nežinomas Venecijos XVII a. dailininkas pagal Veronezė. Paolas. Puota fariziejaus Simono namuose. XVII a., Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Norint surengti įsimintiną puotą, svarbu buvo padaryti įspūdį svečiams. Nebūtinai maistas turėjo būti skanus, tačiau privalu įmantrus, su daugybe prieskonių, o stalas – gausus. Metraštininkai aprašė Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo Kazimieraičio Jogailaičio Šv. Velykų pietus, kuriuose svečiams buvo patiektas įdarytas avinėlis, simbolizavęs Dievo avinėlį, stalo kampuose buvo išdėlioti keturi kepti paršiukais įdaryti šernai,  reiškę keturis metų laikus, ant stalo taip pat puikavosi dvyliką keptų, paukštiena įdarytų, elnių su paauksuotais ragais, 365 ragaišiai, tiek pat bobų, papuoštų velykiniais ornamentais ir užrašais. Vyno irgi netrūko – bosai ir boseliai simbolizavo mėnesius ir savaites, 365 buteliai su Vengrijos „Tokajumi“ reiškė dienų skaičių metuose, o tarnams buvo patiekta 8760 kvortų midaus, tai yra tiek, kiek metus sudaro valandų. Kad svečiai būtų nustebinti, būdavo griebiamasi bet kokių priemonių.

Adresas:
L. Sapiegos g. (Sapiegų rūmai)

Apsivalgymo šventė